Naučni i stručni skupovi______

 

16. Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije (2015)

Udruženje turizmologa Zrenjanina i Udruženje turizmologa Srbije organizovali su tradicionalni Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije, u sklopu obeležavanja manifestacije "Dani piva" u gradu na Begeju. Skup, 16. po redu, održan je u subotu, 29. avgusta 2015. godine u zrenjaniskoj pivnici "Četir' konja debela" na temu: 

"PUTEVIMA PIVA - PIVSKI TURIZAM U SRBIJI"

Zrenjanin je sa svojom okolinom regija koja u sebi sadrži potencijale za razvoj raznovrsnih vidova turizma kao što su: manifestacioni, kulturni, ruralni, banjski, vinski, lovni, nautički, etno, eko, avanturistički itd. Na Skupu je razmatrano da li pivski turizam, kao značajan turistički potencijal u svetu, može da unapredi turizam grada.

Program Skupa:
16.30-17.00h Zrenjanska pivnica - doček učesnika;
17.00-18.30h Pozdravna reč – Dubravka Pivarski predsednik Upravnog odbora Udruženja turizmologa Zrenjanina;
1. Vojislav Cvejić i Miloš Đurin – Urbani forum Zrenjanina – Istorijat zrenjaniske pivare i predstavljanje projekta "Muzej piva u Zrenjaninu"
2. dr Srđan Belij, Zavod za zaštitu prirode Srbije, mr Dragan Đ. Obradović, Geografski fakultet Beograd "Pivski turizam u Srbiji"
Od 18,30 Zrenjanin - obilazak Izložbenog salona Narodnog muzeja, šetnja centrom grada; Poseta štandova na Žitnom trgu, slobodno vreme.
Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije okuplja zaposlene i stručnjake iz turističkih agencija, državne uprave, obrazovnih institucija i organizacija koje se bave turizmom u smislu organizacije, pružanja usluga, obrazovanja, zakonskih propisa i prezentacije raznih vidova turizma.

Slika1 Slika2 Slika3 Slika4

 

                                                          

17. Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije

Održan 17. Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije.

Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije okuplja zaposlene i stručnjake iz turističkih agencija, državne uprave, obrazovnih institucija i organizacija koje se bave turizmom u smislu organizacije, pružanja usluga, obrazovanja, zakonskih propisa i prezentacije raznih vidova turizma. 

U sklopu obeleževanja manifestacije ''Dani piva'' u Zrenjaninu, i ove godine, 17. put po redu, Udruženje turizmologa Zrenjanina i Udruženje turizmologa Srbije organizovali su tradicionalni Skup turizmologa i turističkih radnika Srbije. Skup je održan u subotu, 27. avgusta 2016. godine u Gradskoj kući Zrenjanina (Trg Slobode 10,  sala 101 sa početkom u 17h na temu:

"ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA U BANATU I NJIHOV ZNAČAJ ZA TURIZAM"

Zrenjanin je sa svojom okolinom regija koja u sebi sadrži potencijale za razvoj raznovrsnih vidova turizma kao što su: manifestacioni, kulturni, ruralni, banjski, vinski, lovni, nautički, etno, eko, avanturistički itd. Zaštićna prirodna dobra su značajan turistički motiv, a u gradu postoji i J.P. "Rezervati prirode Zrenjanina", osnovano 2013. godine, koje je predstavilo svoj rad i planove, sa osvrtom na mogućnosti razvoja turizma.

Slika1

Slika2

Slika3

Slika4

Program Skupa:

16.30-17.00h Županijski park / Gradska kuća / - doček učesnika skupa;

17.00-18.30h Pozdravna reč: Gordana Beženar-Vasiljević, član Upravnog odbora Udruženja turizmologa Zrenjanina;

1. dr Jovana Brankov - Geografski institut "Jovan Cvijić" - SANU Beograd "Zaštićena prirodna dobra u Banatu i njihov značaj za turizam"

2 . Mira Dronjak - J.P. "Rezervati prirode Zrenjanina"

Od 18:30h: Zrenjanin - obilazak budućeg Muzeja piva, vožnja turističkim brodom po Begeju, šetnja centrom grada, poseta štandova na Žitnom trgu, slobodno vreme.

Slika5

                                                          

Okrugli sto "Nepoznati turistički resursi Srbije" (2011)

Udruženje turizmologa Srbije u okviru 33. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, organizuje Okrugli sto na temu:

NEPREPOZNATI TURISTIČKI RESURSI SRBIJE

Biće organizovan u  Maloj sali u Hali 4, 26. februara od 14.00 do 16.00 h.

Program okruglog stola

  • Uvodna reč  Mr Branko Krasojević -  predsednik UTS
  • Neprepoznati resursi Srbije- kočnica razvoja turizma, Prof. dr Snežana Štetić 
  • Neprepoznati vodni  resursi  Srbije,domaća i strana iskustva,  Ing Krsta Pašković 
  • Saobraćajni značaj vodnih puteva u funkciji turizam( UN rezolucija br. 52 ) Prof. Dr Zoran Radmilović   
  • Primer uspešnog  arhitektonskog oblikovanja u priobalju,  Kosana Rosulj 

Udruženje turizmologa Srbije  uz podršku sekcije Mladih turozmologa i UN ''Dunavski Propeler ''  pokreće inicijativu da se razgovara o resursima značajnim za turizam Srbije i Srednjeg podunavskog basena . U kontekstu revizije master plana i prostornog plana Srbije želimo da ukažemo na neprepoznate turističke resurse i predložimo rešenje za stavljanje istih u funkciju kvalitetnije turisticke ponude Srbije.

U nadi da će vaše prisustvo i diskusija pomoći da Srbija ojača svoju turističku ponudu na svetskom tržištu i ponudi nešto novo a time i mladima stvori  mogućnost za više radnih  mesta  u ovoj privrednoj grani očekujemo Vas 26.februara u 14 h u hali 4 na Beogradskom Sajmu Turizma.  

Organizovan okrugli sto u Kniću (2010)

Okrugli sto na temu „Ruralnog turizma“ u organizaciji Udruženja turizmologa Srbije i Turističke organizacije Knić održan je dana 9. oktobra u seoskom domaćinstvu Aleksić u selu Guberevac koje se nalazi na teritoriji opštine Knić.
Detaljan izveštaj sa okruglog stola u PDF formatu možete preuzeti ovde.

 

 

Peti susreti organizatora manifestacija (2012)

U Beogradu su, 01.03.2012. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, održani su Peti Susreti organizatora manifestacija održani 2011/2012. Susrete je otvorila gđa. Milanka Cvetković, glavna i odgovorna urednica časopisa „Vodič kroz turističke manifestacije“ koji je ujedno bio i organizator događaja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Na ovom stručnom skupu okupili su se predstavnici Vlade Srbije zaduženi za turizam i kulturna događanja, organizatori manifestacija, predstavnici turističkih i marketinških agencija, te mnogi drugi turistički delatnici. Uz goste iz Republike Bosne i Hercegovine, ovogodišnjijim susretima su prisustvovali i predstavnici 1. Susreta organizatora turističkih manifestacija u Hrvatskoj. Teme ovogodišnjih Susreta bile su: Značaj kulturnih manifestacija za razvoj kulturnog turizma Srbije (Danijela Vićentijević MERR), Tradicionalnost i rangiranje manifestacija (Željko Bjeljac), Uticaj medija u afirmaciji, unapređenju i prepoznatljivosti manifestacija (Perica Luković), Oblici saradnje SOKOJ-a i organizatora manifestacija (Aleksandar Kovačević). Dodeljene su i sledeće nagrade:

  • Za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju: Velikogospojinski dani u Novom Bečeju;
  • Za najuspešniju novu manifestaciju: Dani otvorenih bašta – Kragujevac;
  • Za zaslužnog pojedinca u području manifestacionog turizma: Raduško Jovanović – Šabac;
  • Za najbolju turističku agenciju u području manifestacionog turizma: National Turs – Valjevo;
  • Novost na ovogodišnjim Susretima je izbor za najbolji promotivni film o manifestaciji, a dobitnik ovogodišnje nagrade je film "Pola veka harmonike u Sokobanji" – TO Sokobanja.

Svoj doprinos u održavanju ovogodišnjih susreta dali su i članovi UTS dr Snežana Štetić kao voditelj programa i dr Željko Bjeljac, kao predavač sa temom Tradicionalnost i rangiranje manifestacija, kao i predstavnici udruženja turizmologa Zrenjanina (Ana Pandžić) i Mladih za Turizam.

Više informacija na: Manifestacije | SOM 2010/2011

 

Free Joomla templates by Ltheme